Het ouderschapsplan
BLOOM familiemediation in Venlo kan jullie ook helpen met het opstellen van een ouderschapsplan. Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen jonger dan 18 jaar? Dan is het (vrijwel) altijd verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Volgens de wet hebben kinderen recht op verzorging door beide ouders, dit betekent niet dat jullie beiden precies de helft van de tijd met de kinderen moeten doorbrengen. Hieronder staat een aantal belangrijke aspecten van het ouderschapsplan.
Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?
Voor alle hieronder beschreven situaties geldt dat de kinderen jonger dan 18 jaar zijn:
- jullie zijn gehuwd;
- jullie hebben een geregistreerd partnerschap;
- jullie zijn samenwonend en hebben een aantekening van gezamenlijk gezag in het gezagsregister;
- kinderen die niet van jullie samen zijn maar waar jullie wel beiden gezag over hebben.
Wat moet er in het ouderschapsplan staan?
BLOOM familiemediation adviseert om in ieder geval de onderstaande 3 onderwerpen op te nemen in het ouderschapsplan.
- de verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen;
- kinderalimentatie;
- hoe elkaar te informeren over de kinderen.
Er mogen ook andere afspraken gemaakt worden in het ouderschapsplan, denk bijvoorbeeld aan schoolkeuzes, ouderavonden, sportclubs, etc. Beide ouders moeten hun handtekening onder het ouderschapsplan zetten. De ervaring leert dat hoe uitgebreider het ouderschapsplan is uitgewerkt, hoe beter de afspraken nageleefd worden. Een ouderschapsplan is een dynamisch document. Als jullie kinderen nog jong zijn tijdens het opstellen van het plan, zal het na een aantal jaar gezamenlijk herzien moeten worden. Afspraken over de kinderopvang zijn bij oudere kinderen niet meer van toepassing. Daar komen weer andere afspraken voor in de plaats, bijvoorbeeld het betalen van een telefoonabonnement.
Moeten de kinderen hun mening geven over het ouderschapsplan?
De wetgever heeft bepaald dat jullie het ouderschapsplan met de kinderen moeten bespreken. Uiteraard is dit een gevoelige kwestie maar zeker nodig, tenzij de kinderen te jong zijn. Er zijn echter wel belangrijke aandachtspunten bij het bespreken van het ouderschapsplan met de kinderen. Hieronder geeft BLOOM familiemediation de Do’s en Dont’s!
BLOOM familiemediation’s Do’s
- Zorg dat jullie er eerst gezamenlijk uitkomen. Een kind moet niet de knoop door hoeven hakken op punten die jullie verdeeld houden. De loyaliteit van een kind kan ervoor zorgen dat het niet de eigen mening/wil zal aangeven maar de ouder zal steunen waarvan het denkt dat die de meeste steun nodig heeft.
- Houd de mogelijkheid voor aanpassingen in de toekomst open. Misschien is het kind nog te overrompeld door de scheiding en is het te boos of verdrietig om nu zijn of haar wil te kunnen duiden. Spreek met elkaar en het kind af dat hij of zij dit ook later mag aanpassen.
- Ga gezamenlijk het gesprek aan met de kinderen over het ouderschapsplan. Het is belangrijk dat de kinderen voelen dat jullie gezamenlijk achter het plan staan. Jullie blijven beiden de ouders van de kinderen en geven dit ook expliciet aan.
BLOOM familiemediation’s Dont’s
- De kinderen laten bepalen wat er in het ouderschapsplan komt. Kinderen, hoe oud ook, hebben hun ouders nodig om grenzen aan te geven en belangrijke beslissingen voor ze te nemen. De mening van het kind vragen is wezenlijk anders dan ze laten bepalen.
- De kinderen beïnvloeden of psychisch onder druk zetten om voor “jou” te kiezen. Een kind heeft beide ouders nodig. Kinderen zijn erg kwetsbaar en gevoelig tijdens een scheidingsperiode. Ze zullen nog gevoeliger zijn voor kleine manipulaties.
- Door je eigen verdriet niet de tijd nemen om naar de mening of gevoelens van de kinderen luisteren. Kinderen hebben de neiging om tijdens een scheiding zichzelf weg te cijferen. Ze zien de pijn van de ouders en voelen de spanning. Ook zie je vaak dat kinderen proberen zich zo perfect mogelijk te gedragen omdat ze dan hopen dat alles weer goed komt. Sta hier bij stil, neem de tijd en geef de ruimte.
Hulp nodig?
Lukt het jullie niet om zonder ruzie afspraken over de kinderen vast te leggen? Lopen de gesprekken steeds op niets uit maar begint de tijd nu wel te dringen? Neem dan contact op, een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.