TIP: Hoe vertellen jullie het de kinderen?
TIP: Hoe vertellen jullie het de kinderen?

TIP: Hoe vertellen jullie het de kinderen?

TIP: Hoe vertellen jullie het de kinderen?

Dat ik ‘jullie’ gebruik in de kop is meteen de allerbelangrijkste tip. Het is van groot belang dat jullie het samen vertellen. De meeste kinderen onthouden dit gesprek de rest van hun leven. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt kunnen kinderen hier de rest van hun leven last van houden. Wil je meer weten over hoe jullie dit gesprek moeten aanpakken? Lees dan verder.

Wist je dat het nooit te laat is om dit gesprek opnieuw te voeren? Hebben jullie het gesprek al gevoerd? Zien jullie achteraf in dat dit niet de juiste manier was? Voer het gesprek opnieuw! Het kan veel leed in de toekomst voorkomen.

Tip 1 Een goede voorbereiding is het halve werk

Het moment dat de kinderen horen dat jullie uit elkaar gaan zal vaak als een verrassing komen. Toch zal het kind (als het oud genoeg is) ook meteen vragen hebben. Vragen als; Waar ga ik dan straks wonen? Zie ik mijn papa of mama straks nog? Moet ik verhuizen?

Zorg er daarom voor dat jullie al een reactie op deze vragen kunnen geven. Misschien is nog niet alles geregeld en weten jullie ook nog niet hoe het er straks uit gaat zien. Het beste is om te wachten tot jullie dit wel weten. Als dat niet mogelijk is geef dan aan dat jullie dit samen gaan oplossen. Geef zeker bij de kinderen aan dat allebei de ouders in hun leven zullen blijven en dat de kinderen jullie allebei blijven zien.

Tip 2 Vertel het samen en vertel hetzelfde verhaal

Ga er samen goed voor zitten en maak samen het verhaal. Misschien denk je “verhaal?!”. Ja, inderdaad verhaal, de kinderen hoeven niet te weten wie er is vreemdgegaan of heeft gelogen. Dit is geen informatie die een kind ooit over zijn of haar ouders hoeft te weten.

In jullie relatie als partners is er wellicht iets heel erg mis gegaan en de pijn die één van jullie of jullie beiden voelen staat totaal los van jullie rol als ouders van jullie kinderen.

Hoe zo’n verhaal er dan wel uitziet? Een goed verhaal heeft een begin, een middenstuk en een eind. Vertel bijvoorbeeld:

“Dat jullie elkaar x jaar geleden zijn tegengekomen. Jullie werden verliefd en kregen de kinderen waar jullie allebei heel veel van houden. Een aantal jaren verder merken jullie dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken. Omdat jullie het elkaar wel gunnen om gelukkig te zijn besluiten jullie uit elkaar te gaan.“

Hier wordt uitdrukkelijk voor ‘niet meer gelukkig’ gekozen in plaats van ‘we houden niet meer van elkaar’. Kinderen kunnen dan de angst hebben dat jullie misschien ooit ook niet meer van hun zullen houden.

Geef ook aan dat jullie er alles aan hebben gedaan om een scheiding te voorkomen. Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Mocht er maar een sprankje hoop op hereniging zijn dan klampen kinderen zich daaraan vast.

Tip 3 Niet de schuld van de kinderen

Vertel er ten alle tijden bij dat het niet de schuld is van de kinderen. Hoewel je het misschien niet zou verwachten zijn kinderen geneigd zichzelf de schuld te geven van de scheiding. “Als ik nou wat vaker lief was geweest hadden ze nooit ruzie om mij gehad.” Of “Ik heb weleens gevraagd of ze gingen scheiden, misschien is het toen begonnen.” Jullie weten dat dit niet de reden is maar een kind heeft deze bevestiging nodig.

Tip 4 Veranderingen

Zorg dat jullie aangeven wat er gaat veranderen en wat er hetzelfde zal blijven. Het belangrijkste hierbij is dat jullie aangeven dat jullie ten alle tijden in hun leven zullen blijven en hoeveel jullie van ze houden, dit zal nooit veranderen. Daarnaast kunnen jullie aangeven dat de kinderen gewoon op dezelfde sportclub en school zullen blijven zitten. En dat opa’s en oma’s er gewoon blijven zijn.

Maar geef ook aan wat er wél zal veranderen. Zoals dat ze bijvoorbeeld in twee huizen een eigen kamer gaan krijgen. Of dat de kinderen papa en mama niet meer elke dag gaan zien.

Ook hier is een goede voorbereiding erg belangrijk. Zorg er dus voor dat jullie over zoveel mogelijk punten al afspraken hebben gemaakt. Maak als voorbereiding vervolgens een lijstje waarop staat wat hetzelfde zal blijven en wat er gaan veranderen.

Tip 5 Emoties

Zorg dat jullie je eigen emoties (woede en/of verdriet) onder controle hebben. Maak hierin samen een bewuste keuze, naderhand kun je een dierbare opzoeken om je emoties te uiten. De kinderen hebben nu ouders nodig die stabiel en betrouwbaar zijn.

Tip 6 Vragen en overleggen

Het is belangrijk dat kinderen vragen kunnen stellen en dat jullie goed luisteren. Neem de tijd om na te denken over de vragen. Spreek met elkaar af hoe jullie reageren op vragen. Wisselen jullie af met antwoord geven?

Kijk goed naar je kinderen als jullie het verhaal vertellen. Is er even een pauze nodig in het verhaal om vragen te beantwoorden? Of wellicht om even een knuffel te geven? Neem die tijd.

Als kinderen wat ouder zijn is het verstandig om met kinderen te overleggen of zij hun mening willen geven in bepaalde keuzes. Let wel op! Jullie laten het kind niet kiezen. Jullie zijn de ouders en maken samen een ouderschapsplan wat het beste is voor jullie kinderen.

Toch kan het zo zijn dat het kind inspraak wilt hebben. Zorg er dan voor dat jullie luisteren naar de wensen van het kind maar maak ook duidelijk dat jullie als ouders de eind beslissing nemen. Als je de eind beslissing bij het kind legt zal hij of zij in een loyaliteitsconflict komen.

Tip 7 Wanneer vertellen jullie het aan anderen?

Hebben jullie het de kinderen verteld? Zorg dat jullie, in overleg met jullie kinderen, de directe omgeving van jullie kinderen inlichten. De juf of meester, de voetbaltrainer en wellicht de ouders van vriendjes. Zo weet hun omgeving waarom ze zich misschien niet zo lekker voelen of er even niet helemaal bij zijn.

Belangrijke tip! Uiteraard voeren jullie gesprekken met familie en vrienden in deze moeilijke periode. Druk deze mensen op het hart dat ze er niet met iemand anders over praten. Het is een onomkeerbare vertrouwensbreuk als jullie kinderen van andere horen dat jullie gaan scheiden. Deze vertrouwensbreuk zal moeilijk zijn te repareren.

Praktische tips
 • Ga naast elkaar zitten tijdens het gesprek.
 • Zorg voor een rustig moment met voldoende tijd. Dus niet net voor het naar school gaan of net voor het naar bed gaan. Ga rustig aan tafel of op de bank zitten en zorg dat de kinderen niet meteen een andere activiteit hoeven te doen.
 • Maak geen ruzie tijdens het gesprek, de kinderen hebben het al moeilijk genoeg.
 • Geef elkaar niet de schuld van de scheiding. De kinderen staan hier buiten.
 • Geeft de kinderen de ruimte om hun boosheid en emoties te laten zien.
 • Wees alert op de gevoelens van jullie kinderen. Niet elk kind geeft aan waar zijn of haar behoeftes liggen.
 • Plan een vervolg gesprek in.
Dont’s
 • Zeg niet dat jullie vrienden blijven. In de praktijk is dit meestal niet mogelijk. Geef wel aan dat jullie samen ouders blijven.
 • Zeg niet dat jij nog wel wilde maar de ander niet. Een kind kan zich verantwoordelijk voor jou geluk gaan voelen. Het zal zijn/haar eigen gevoel wegdrukken om jou gelukkig te maken.
 • Ga er niet vanuit dat de kinderen er wel oké mee zijn. Praat met de kinderen, niet iedereen reageert even emotioneel. Dat wilt niet zeggen dat het kind geen verdriet heeft om de situatie.
 • Zorg ervoor dat je ware gevoel niet van je gezicht af te lezen is. Kinderen zien het meteen als je verhaal niet strookt met je gevoel of emotie.
 • Ga niet nadien als nog vertellen wat er allemaal mis is met de andere ouder. Dit is iets tussen jullie als ex-partners. De kinderen houden evenveel van jullie allebei. Laat dit zo.

Hulp nodig?

Hebben jullie hulp nodig bij het maken van afspraken voordat jullie in gesprek gaan met de kinderen? Neem contact op met BLOOM familiemediation en vraag naar de mogelijkheden. Wij bieden een mediationtraject voor het begeleiden van een scheiding als ook voor een mediationtraject voor het opstellen van een ouderschapsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *