BLOG BY BLOOM: Wanneer wel of juist niet een mediator inschakelen?
BLOG BY BLOOM: Wanneer wel of juist niet een mediator inschakelen?

BLOG BY BLOOM: Wanneer wel of juist niet een mediator inschakelen?

Wanneer wel of juist niet een mediator inschakelen?

Maaike Thissen-Heuvelings – 3 mei 2021

Er is een conflict waar je partij in bent, dit kan een scheiding zijn maar ook een familieruzie, ruzie met de buren of een conflict in een werkrelatie. Een conflict kan alleen bestaan als er tegenstrijdige belangen zijn en jullie samen niet tot een oplossing komen.

Een kenmerk van een conflict is (helaas) bijna altijd dat beide partijen hun gelijk willen halen. En daar zit nu net de crux. Als beide partijen kosten wat kost hun gelijk willen halen is mediation niet de oplossing.

Wil je “je recht” halen en geen concessies doen? Ga dan direct naar een advocaat, een mediation is dan zinloos. Bedenk wel dat als je deze keuze maakt, de volgende bijkomende effecten zeer waarschijnlijk ook op je pad zullen komen:

  • Hoge kosten;
  • Lange procedures die soms wel 1,5 jaar (of langer) duren;
  • Een derde partij een bindende uitspraak geeft, die niet in jouw voordeel hoeft te zijn;
  • Een escalerend situatie, waarbij de kans op verbetering van de relatie steeds kleiner wordt;
  • Veel tijd én (negatieve) energie.

Maar kan je in een mediationtraject dan niet je eigen standpunten hebben en daar gedeeltelijk aan vasthouden? Jazeker mag dit wel. Sterker nog, iedere partij zal met standpunten en belangen bij een mediator komen. Immers is er geen conflict als er geen tegenstrijdige belangen zijn.

Het wezenlijke verschil is; hoe je het conflict wilt oplossen. Uiteraard geven partijen niet “zomaar” alles weg, dan zouden zij er ook in gezamenlijk overleg, zonder mediator, uit kunnen komen.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat is je relatie tot de persoon? Is het een eenmalig contact? Of is het een familielid? Je ex-partner? De vader/moeder van je kinderen? Een goede vriend(in)? Je werkgever?
  • Wat betekent het als deze persoon niet meer in je leven is? De relatie zo slecht is dat overleggen/communiceren niet meer mogelijk is?
  • Hoeveel last heb je hier zelf van? Ben je boos en gefrustreerd? Wil je dit gevoel blijven houden?
  • Wat zou de ideale uitkomst zijn van dit conflict? Alleen je eigen gelijk/recht halen? Of ook het geluk van de ander? Wat betekent het als de ander niet gelukkig is? Kan diegene bijvoorbeeld nog een goede ouder voor je kinderen zijn?
  • Wat zou je andere adviseren in deze situatie?

Mediation is een bemiddelingsvorm waar onderhandelen een belangrijk onderdeel is. Onderhandelen gaat om geven en nemen. Leg je het conflict voor aan de rechter dan komt er een uitspraak. Een uitspraak is niet onderhandelbaar, de beschikking is de uitkomst.

Wil je zelf invloed hebben op de uitkomst? Dan is mediation dé methode!

Zit je in een conflictsituatie en zoek je een mediator? Neem dan contact op met BLOOM familiemediation via 077-4402081 of maaike@bloomfamiliemediation.nl . Of neem een kijkje op de website voor meer informatie www.bloomfamiliemediation.nl