BLOG BY BLOOM: Waarom het oplossen van je WOEDE zo belangrijk is!
BLOG BY BLOOM: Waarom het oplossen van je WOEDE zo belangrijk is!

BLOG BY BLOOM: Waarom het oplossen van je WOEDE zo belangrijk is!

Waarom het oplossen van je WOEDE zo belangrijk is!

Je bent verlaten, bedrogen, voorgelogen of verwaarloosd door iemand die belangrijk voor je is… Je gevoelens gaan van verdriet naar woede naar wraak naar onmacht. Deze gevoelens horen uiteraard bij deze fase van het proces. Ze kunnen echter alle rationaliteit gaan overstijgen. Wellicht denk je “Als ik hieraan kapot ga, dan jij ook!”. Je zult niet de eerste zijn die met deze woede en haat leeft.

Mijn tip? Weet wat haat en woede met je doen en met je toekomst. Misschien voelt de wraak in het begin zoet maar uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers. Waarom? En hoe je er vanaf komt? Lees dit artikel en maak de keuze voor je eigen geluk. Geluk kun je namelijk niet bouwen op andermans pijn.

Achtergrond informatie

Hoe werkt een rouwproces? Ja, een rouwproces. Rouwen doen we niet alleen als iemand is overleden. Rouwen staat voor het verliezen van iets of iemand.

Rouw (uit het Germaans hrouwen, verwant met het Engels sorrow en het Sanskriet karuna) is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste. Normaal gesproken zal de intensiteit van de reactie in de loop van de tijd afnemen, de rouw kan echter zo heftig zijn, dat de levenslust verloren gaat

Een relatie verliezen is ook ‘een verlies’, bijvoorbeeld; je veilige haven, je thuisbasis, je toekomst, je verleden je vertrouwen. Het is daarom niet zo gek dat heftige emoties aan de oppervlakte komen. Een rouwproces kent de volgende fases: Shock, Ontkenning, Woede, Onderhandelen, Verdriet en Aanvaarding.

Dit wil niet zeggen dat iedereen deze fases doorloopt of dat alle fases even heftig en lang zijn. Ieder mens is anders, zijn of haar emoties dus ook. Bij een scheiding bijvoorbeeld is het vaak zo dat (ex)partners in een andere fase van het rouwproces zitten. De partner die de relatie verbreekt heeft vaak de eerste stappen al doorlopen voordat de ander op de hoogte gesteld wordt van de keuze. Dit maakt de communicatie in deze periode erg lastig. Daar waar de verlatene pijn en verdriet voelt kan de verlater juist opluchting voelen.

En juist hier gaat het vaak mis! Als er te weinig ruimte wordt gegeven voor de rouwperiode, is het niet zelden zo, dat de woede en haat de overhand gaan krijgen.

Woede en haat, wat doet dat met een mens?

Woede en haat zijn niet hetzelfde als boosheid. Boosheid is een volstrekt normale emotie, het is dan ook goed om deze emotie toe te laten. Wanneer boosheid echter omslaat naar woede, haat of agressie is het geen gezonde reactie meer. De woede zorgt ervoor dat je alleen nog maar naar de slechte kanten van de ander of de situatie kan kijken. Het brengt een gevoel van onmacht met zich mee en zorgt voor tunnelvisie op het probleem.

Maar waarom doen we het dan? Dat eerste gevoel na het uiten van de haat en woede is toch zo lekker? Dat klopt, het uiten van dit gevoel zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt in je hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Dit maakt het blijven uiten van woede en haat ook zo verslavend. Nou, dat klinkt toch alsof je er niet mee zou moeten stoppen… Helaas is er ook een keerzijde aan deze emoties.

Boosheid, woede en haat brengen een hoop stress met zich mee, zoals algemeen bekend heeft stress een zeer slechte invloed op je gezondheid. Naast je gezondheid heeft het ook invloed op je sociale leven, je algehele gemoedstoestand en daarmee de kans om gelukkig te worden.

Mag ik dan niet boos en verdrietig zijn als iemand mij pijn doet?

Natuurlijk mag dat! Sterker nog het is goed om je gevoelens toe te laten. Het was niet jouw keuze om in deze situatie te zitten en daar mag je best boos en verdrietig over zijn. Het is echter wel jouw keuze hoe je wilt dat je toekomst eruit ziet. Kies je voor rancune, haat en woede? Of kies je voor geluk, harmonie en doorgaan met je leven?

Zit je in een echtscheiding en zijn er kinderen in de relatie? Denk dan nog harder na over de keuze die je maakt. Kinderen houden niet van ruzie, ze willen over het algemeen hun beide ouders lief kunnen hebben. Een vechtscheiding kan blijvende schade aanrichten bij kinderen. Meer weten over de impact van een scheiding op kinderen? Bezoek dan zeker ook de website www.villapinedo.nl hier geven kinderen feedback aan ouders en zijn er buddy’s voor kinderen die een moeilijke tijd doormaken door de scheiding van hun ouders.

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

De eerste stap die je moet zetten is ervoor kiezen dat het niet je leven mag gaan bepalen. Als het je niet zelf lukt om er uit te komen neem dan contact met een professional op. Dit kan een psycholoog of coach zijn die je leert om je gevoelens te duiden of een plekje te geven. Je kan er ook voor kiezen om een mediator in te schakelen om jullie te begeleiden in het oplossen van het conflict.

Ga je scheiden of is er een langslepende familieruzie die je wilt oplossen? Kies dan voor mediation om jullie geschil op te lossen. Een mediator begeleidt jullie in het proces om samen naar oplossingen te zoeken. Oplossingen waar alle partijen achter staan en waar een win-win situatie uit voort komt. Een familiemediator zorgt bij een scheiding voor de juridische afhandeling en overige afspraken die vastgelegd moeten worden.

Wil je geholpen worden met het oplossen van de negatieve verhoudingen? Neem dan vandaag nog contact op met BLOOM familiemediation, ik sta klaar om jullie te begeleiden.

Meer informatie

Meer vragen over mediation? Neem dan een kijkje op de website www.bloomfamiliemediation.nl of neem contact op met BLOOM familiemediation via maaike@bloomfamiliemediation.nl of 06-39588163. Een eerste kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend.